Den vanligaste råvaran för att tillverka kläder är bomull. En mjuk och tålig fiber som dessutom är utvinns direkt från plantan. Men odling och produktion av bomull i industriell skala är inte speciellt bra för miljön. Koventionell bomullsproduktion är oerhört vattenkrävande och kemikalieintensiv. I våra ögon är den kort sagt ohållbar.

Men bambu som råvara då? Använder man inte en massa kemikaler vid produktionen viskos. Jo, det stämmer och därför måste man tillverka viskos av bambu på rätt sätt. Vi reder ut begreppen.

 

Bomull

Man kan förstå varför bomull är populärt. Det är relativt billigt att odla och skörda. Dessutom är det ju skönt att ha på sig. Men det finns många baksidor. Vi börjar med vattenförbrukningen. Bomullen odlas i torrt klimat och kräver mängder med vatten för att växa. Lägg därtill det vatten som används vid rengöring och blekning. Det går i vissa fall åt 30 000 liter vatten att producera ett kilo bomull. Mest vatten kräver ekologisk bomull eftersom skördarna blir mindre.

Nästa problem vid bomullsodling är mängden insektsgifter och konstgödsel som sprids över fälten. Riktigt dåligt för miljön och dessutom en fara för många bomullsodlare som jobbar på fälten.

Bambu

För det första odlas bambu inte på jordbruksmark utan växer som skog i sluttningsplantager. Bambu kräver inte alls samma mängd vatten för att växa och klarar sig fint på regnvatten. Inte heller insektsgifter och konstgödsel används. Bambun trivs bäst i varmt klimat och är en av dom mest snabbväxande träden som finns. På varje hektar bambuskog får man ut 20 gånger mer råvara jämfört med bomull. Och kom ihåg, den bambu som används äts inte av pandorna så dom får ha sin bambu i fred.

Hur var det då med kemikalierna? Jo, för att spinna trådar av bambu måste den först brytas ned till trämassa och då används framför allt natriumsulfat och vatten. Processen är i princip densamma som när man tillverkar papper av skog. För att viskos av bambu skall vara ett bättre alternativ än bomull så måste både vatten och kemikalier återanvändas. Så tillverkas LIFE WEAR® bamboo.

 

Men är kläder av bambu lika bra som av bomull då?

Både bomull och viskos av bambu är hållbara töjbara fibrer, perfekt för att tillverka kläder närmast kroppen. Men känslan i bambun slår många gånger bomullen. Mjukare, sval mot huden, perfekt för känslig hud. Dessutom motverkar bambun dålig lukt och dina kläder känns fräschare längre – använd kläderna längre så slipper du tvätta lika ofta.

I vårt sortiment hittar du bland annat bambukalsonger, bambuunderställ, bambutrosor och bambustrumpor. Kläder närmast kroppen som är perfekt för LIFE WEAR® bamboo.