Fråga: Varför skall välja kläder av  bambu?
Svar: Världens produktion av bomull uppgår till cirka 28 miljoner ton är därmed den vanligaste textila fibern. Nackdelen är att produktion av bomullstextilier kräver mängder av vatten och energi. Konventionell bomullsodling är också en av världens största källor till spridning av bekämpningsmedel. Därför måste vi hitta nya alternativ såsom hampa, eukalyptus, lin och bambu. Det som talar för att viskos av bambu är ett framtidsmaterial är  att råvaran, bambun, är otroligt snabbväxande och odlas utan vare sig konstbevattning eller bekämpningsmedel.

Fråga: Varför är Life Wear® Bamboo bättre än vissa andra märkens viskos av bambu?
Svar: Life Wear® Bamboo är utvecklat och testat för att motsvara våra högt ställda krav på kvalitet och komfort. Det som framförallt skiljer Life Wear® Bamboo från många andra typer av viskoser av cellulosa att den är tillverkad i en sluten process som innebär mindre miljöpåverkan. Detta har dokumenterats i vår livscykelanalys utförd i samarbete med det oberoende forskningsinstitutet Swerea IVF och har även tredjepartsgranskats av Bureau Veritas.

ODLING

Fråga: Varför är er bambu inte certifierad som ekologisk såsom ex ekologisk bomull?
Svar: De största globala certifieringsorganen har endast krav på fibrer från plantor odlade på åkermark, de certifierar inte produkter av skogsråvara, dvs en majoritet av textil av viskos, såsom viskos av bambu.

Fråga: Finns det något som heter ”ekologisk bambu”?
Svar: Bambun som används i Life Wear® Bamboo växer i sluttningsodlingar och varken bevattnas, konstgödslas eller behandlas med bekämpningsmedel. Marken som används är inte åkerareal som annars kunde användas till att odla livsmedel. Vi köper bara bambu från skogar certifierade som ekologiska av FSC Forest Stuardship Council. Bambu skördas för hand och återplanterar sig själv genom att skjuta nya skott. Bambu klassas inte som en ekologisk fiber på grund av att den är en viskos. Däremot godkänner GOTS, Global Organic Textile Standard, att man benämner viskos av bambu ”textil gjord av ekologiskt råmaterial” om mer än 30% av råvaran är ekologiskt odlad bambu.

Fråga: Kräver odling och tillverkning av Life Wear® Bamboo mycket vatten?
Svar: Vid produktion av Life Wear® Bamboo används avsevärt mindre vatten jämfört med bomullsproduktion, detta för att bambu inte behöver konstbevattnas och att större delen av vattnet som används återanvänds i processen. För att odla ett kilo bomull krävs mellan 10 – 30 tusen liter vatten (källa: WWF) medans bambun klarar sig på enbart regnvatten. En bambuskog ger 20 gånger mer fibermassa per odlingsareal jämfört med ett bomullsfält.

TILLVERKNING

Fråga: Hur mycket kemikalier används vid tillverkningen?
Svar: Viskos processas från cellulosa till fiber på kemisk väg. Skillnaden mellan Life Wear® Bamboo och många andra viskosmaterial är att den tillverkats i ett slutet system där kemikalierna återanvänds och på så sätt minimerar utsläpp och energiåtgång. Detta har dokumenterats i vår livscykelanalys utförd i samarbete med det oberoende forskningsinstitutet Swerea IVF och har även tredjepartsgranskats av Bureau Veritas.

Fråga: Hur bleks textilier av Life Wear® Bamboo?
Svar: Life Wear® Bamboo bleks med väteperoxid till skillnad från konventionell bomull som ofta bleks med klor. Färgning av textilier har ofta negativ miljöpåverkan. Vi arbetar aktivt med att begränsa användandet av farliga ämnen i alla våra produkter, för att värna om miljön, de som tillverkar våra produkter och de som hanterar och använder dem. Mer om plaggets miljöpåverkan under hela livscykeln kan du läsa i vår livscykelanalys. Maila till info@lifewear.se så skickar vi dig analysen.

MATERIAL & EGENSKAPER

Fråga: Håller bambu lika bra kvalitet som bomull?
Svar: Life Wear® Bamboo är lika mjuk och hållfast som de bästa bomullskvaliteterna. I vått tillstånd är dock bambun något sämre än bomull men inte till den grad att det påverkar tvättmetod och hur du som konsument använder produkten.

Fråga: Har Life Wear® Bamboo anti-bakteriella egenskaper?
Svar: Vi marknadsför idag inte vår Life Wear® Bamboo som anti-bakteriell eftersom inte tillräckligt forskning finns på området. Däremot har många av våra kunder intygat att Life Wear® Bamboo luktar betydligt mindre efter användning jämfört med andra textilier.

Fråga: Produkterna är inte i 100% bambuviskos? Varför?
Svar: Det behövs ibland en styvare fiber för att stabilisera tyget och då blandar man i exempelvis polyester eller bomull får därmed en mer formstabil vara.