Fråga: Vad är en medicinsk stödstrumpa?
Svar:
En medicinsk stödstrumpa eller kompressionsstrumpa är konstruerad i enlighet med Svensk Standard SS 872400:2012, som specificerar kraven och provningsmetoderna för tillverkningen av medicinska stödstrumpor. Detta garanterar strumpan ger önskad effekt och kan användas utan risk för komplikationer.

Fråga: Varför skall jag använda stödstrumpor vid flygresor?
Svar: Lång tids stillasittande i ett trångt flygplanssäte i kombination med  det låga lufttrycket i flygplanskabinen leder till försämrad blodcirkulation. Det får dina ben och fötter att svullna men kan även leda till allvarligare komplikationer såsom djup ventrombos (blodpropp i benet). Efter cirka sex timmars stillasittande på ett flyg ökar risken för blodproppar i benens djupa vener. För överviktiga, gravida eller personer över 50 år gammal är risken högre.

Fråga: Hjälper stödstrumpor mot åderbråck?
Svar: Åderbråck uppstår när klaffarna inuti venerna som pumpar tillbaka blodet till hjärtat har blivit försvagade eller att väggarna i venerna vidgat sig. Det leder till att trycket i venerna ökar och att de blir synliga under huden. För att förhindra åderbråck är det därför bra att blodet cirkulerar med jämnt tryck. Stödsstrumpor motverkar åderbråck genom att pressa upp blodet från vaderna mot hjärtat. Välj en medicinskt klassad stödstrumpa som går att köpa på apotek för att vara säker på att du får en strumpa som säkert är effektiv mot åderbråck.